A Nagymező utcai fasor ismét veszélyben

A fővárosi tulajdonban álló FŐKERT Zrt., a Nagymező utcai fasor kezelője, miután 2009. márciusban nem tudta életveszélyre hivatkozva engedély nélkül kivágni a fákat, most fakivágási kérelmet adott be 18 fa kivágására. A fakivágási kérelem elbírálására a 13. kerületet jelölte ki az Államigazgatási hivatal.

A Nagymező utcaiak Egyesülete szerint: a FŐKERT 18 védett fát érintő fakivágási kérelme, szégyenletes szakmai hiba. Ilyen hibát akkor követnek el, ha nem a szakmai és morális értékek mentén történik a döntéshozatal, hanem érdekcsoportok nyomására.

Az Egyesület elhivatottan küzd azért, hogy a budapesti Broadwayn a fasor élettere megmaradjon, ezzel lehetőséget adva arra, hogy a jövő generációk is ültethessenek oda fákat. A fák védelme, az élettér védelme is. Csak így kerülhető el, hogy ne beton és kőrengeteg borítsa el az utcát. Ezek az elvek olyan morális alapokon nyugszanak, melyeket nem tud ledönteni semmilyen adminisztráció, semmilyen rövidtávú üzleti érdek, tűnjenek azok bármilyen erősnek és hatalmasnak.

A fasort először a 6. kerület akarta életveszélyre hivatkozva kivágatni 2007. tavaszán. Az életveszélyre való hivatkozás akkor, egy szakmai alapokat nélkülöző igazságügyi szakértői vélemény birtokában történt. Ezt hamar igazolta a Főpolgármesteri hivatal által szervezett szakértői csoport közös véleménye, mely megállapította 2007. szeptemberben, hogy a fasort gallyazni kell és nincs életveszély.

Ugyancsak életveszélyre hivatkozva próbálkozott a fakivágással, a 2009. májusban azonnali hatállyal leváltott Kocsis László, a FŐKERT volt vezérigazgatója. Ő sem járt sikerrel.

Forrás: Nonprofit.hu

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Kapcsolodó cikkek:

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!Legfrissebb bejegyzések:
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
2016-09-13
Balaton (Heves megye!) idős hársa - a Szerelmesek fája
 | részletek
Balaton a források völgye. A falu legidősebb fája is egy forrás fölött él a település központjában. A polgármesteri hivatal épülete eredetileg a Grósz család rezidenciája volt,melyet az 1860-as...
2016-09-12
Arany János kőrisfa, Nagykőrös
 | részletek
Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül,...
»» minden bejegyzés

Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.