Arany János kőrisfa, Nagykőrös

Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica)

A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül, hiszen több ezer év óta őshonos itt ez a fafajta. Kulturális értékeink között szintén kitüntetett helyet foglal el nemzeti költőóriásunk, Arany János, aki 9 évig élt városunkban, itt írta gyönyörű balladáit és sok más nagyszerű művét. Természetes, hogy különös becsben áll a városlakók előtt a róla elnevezett magyar kőris.

arany jános, kőrisfa, nagykőrös

A fa élőhelye ideális, hiszen vízben gazdag területen, kulturkörnyezetben emeli sudár fejét az ég felé. Háttérben az Arany János Múzeum és az előtte álló Nagy tanári kar szoborcsoport (Varga Imre alkotása) megfelelő miliőt biztosít számára. Ezt erősíti még a közeli, Toldi Miklósról elnevezett középiskola, melynek diákjai és a múzeumba látogató vendégek gyakran megcsodálják a kőrisligetet és benne a számunkra oly kedves fát.

2000 tavaszán kapták nevüket azok a jelfák, amelyek szépségükkel őrzik azon jeles személyiségeknek az emlékét, akik fizikailag már nem, de alkotásaik, szellemiségük révén közöttünk vannak. A legkiemelkedőbb Arany János, a tanár és költőóriás, a város büszkesége.

Azért szeretnénk pályázatunkkal erősíteni a fa népszerűsítését, mert 2017-ben Arany János születésének bicentenáriumát ünnepli az egész ország, sőt, a nagyvilágban élő magyarok és nem magyarok, Arany János költészetének csodálói. A természet barátai örömmel csatlakoznak az ünnephez. Kedves kötelességünknek érezzük mindazon értékek további őrzését, amelyet mi is elődeinktől kaptunk. Ugyanakkor gyarapítani is szeretnénk azzal, hogy az Arany János nevét viselő fa közelében tanártársai is kapnak majd egy-egy kőrist.
Azért is fontos ennek a fának a megismertetése, óvása, mert a kőrisfa a magyarság számára különösen értékes. A történelem során sokszor kisegítette az embereket. Ismerték a hazát kereső elődeink, akiknek íj készítéséhez szolgált alapanyagul a kőris fiatal, rugalmas és hajlítható ága. A II. világháborúban légcsavarokat készítettek a fa törzséből a repülőgépekhez. Ma a jó borosgazda borát reklámozza kőrisfa hordóban.

Nagykőrös tele van történelmi értékekkel, amit szeretnénk továbbadni nemcsak szűkebb pátriánkban, hanem egész Magyarországon és határainkon túl is.
Ez a jelfa városunk dísze. Az a különlegessége, hogy ágai lefelé hajlanak, mintha őriznének egy régi-régi történetet valakiről. A Kertészeti Magazin című folyóirat egyszer azt írta erről, hogy az egész park legméltóbb fája. Bár nem a legöregebb fa a városban, de gyönyörű, és számunkra a múlt és jelen hírnöke, Arany János emlékének méltó hordozója.

http://evfaja.okotars.hu/dontosfak


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!Legfrissebb bejegyzések:
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
2016-09-13
Balaton (Heves megye!) idős hársa - a Szerelmesek fája
 | részletek
Balaton a források völgye. A falu legidősebb fája is egy forrás fölött él a település központjában. A polgármesteri hivatal épülete eredetileg a Grósz család rezidenciája volt,melyet az 1860-as...
2016-09-12
Arany János kőrisfa, Nagykőrös
 | részletek
Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül,...
»» minden bejegyzés

Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.