Az Ásotthalmi Ruzsa-fa

A fának két legendájáról olvashattunk, de én egy harmadikról is tudok, és nem biztos, hogy nem kering több az alföldi erdőkben, a tanyalakó emberek fejében.

ruzsafa ásothalom

Az egyiket Kiss Ferenc adta közre, azt, hogy a fára jeleket aggattak, melyek mutatták a zsandárok járását.

A másikat, a menedéket adó fa legendáját Balogh András írta le. Rózsa Sándor menekülés közben elvágtatott a fa alatt, annak út fölé nyúló ágára kapaszkodva elbújt, és üldözői a lovas nélküli lovat üldözték tovább.

A harmadik egy romantikusabb történet, mely szerint Rózsa Sándor ez alatt a fa alatt kötött házasságot. Apósom, aki a környékben tanyagazda volt és a családi legendárium szerint érdekes módon őrizte Rózsa Sándor emlékét, nékem egy másik fát mutatott, mint az esküvő színhelyét.

Ahogy a fában nem, úgy a menyasszony személyében sem tud a hagyomány egyességre jutni. De minél több fáról és minél több menyasszonyról szállnak a hírek, annál bizonyosabbak. De nézzük, meg ki is volt Rózsa Sándor? . . .

. . .Térjünk vissza az idő vizsgálatához. Tehát a Kiss Ferenc által említett menekülésre vagy 1836 és 1857 között
került sor, vagy 1867 és 1869 közötti két évben. Hogy Rózsa Sándor a fára fel tudjon kapaszkodni ahhoz legalább 50-60 évesnek kellett lenni. Az 1800-as évek elején, az első nagy szegedi erdősítés időszakában, Vedres István idején ültethették. Ha ez igaz, akkor a fa Rózsa Sándor első bujdosása idején 50, második bujdosásakor 60 év körül van. Tehát a Ruzsa-fa akár meg is segíthette Rózsa Sándort, alsó ágát nyújtva néki. . . .

A Ruzsa-fa

Tábla ugyan nem jelzi, de könnyű felismerni. Jó egy fejjel a többi fa fölé magasodik, és közvetlenül az erdei út mellett áll úgy, hogy még be sem kell bújni a fák közé, hogy lábai elé járuljunk.

Persze, hogy út mellett magasodik, különben, hogy tudott volna a híres betyárvezér menekülés közben a fa alsó ágára kapaszkodni! Mint ahogy azt Balogh András írta. Rapaics Raymund a fát fehér nyárnak határozta meg, már pedig a Ruzsa-fának mondott fa szürke nyár! Milyen az élet! Lehet, hogy az írás a fa fajában tévedett, de a legendában nem? Már pedig ez szürke nyár.

Megítélésem szerint az 1800-as évek elején ültethették, Mária Terézia rendelete által előírt telepítésekkor, Vedres István idejében. Sejtésem szerint a fa körülbelül 200 éves. Az biztos, hogy törzse 510 cm körméretű és magassága a 25 métert meghaladja. Gyökérzete láthatóan rendben van. Gyökérnyakon odvasodás nem található. A fa teljesen szabályosan egy törzsű. Nagy üregek nem láthatóak rajta. Törzse magas, a korona a földtől jó tíz méterrel ágazik el, közel két egyforma erős vázágra. Koronája nem túl terebélyes. Talán már az öregedés, a visszahúzódás időszakában van? Ezt az egy jelet leszámítva, és azt, hogy a fán néhány száraz ág van, a fa jó egészségnek örvend. Életét jelentősen befolyásolhatja a szárazság, amelyen talán a korona alatti növényzet kiirtásával lehet segíteni.

(garden-kerteszet.hu)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!Legfrissebb bejegyzések:
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
2016-09-13
Balaton (Heves megye!) idős hársa - a Szerelmesek fája
 | részletek
Balaton a források völgye. A falu legidősebb fája is egy forrás fölött él a település központjában. A polgármesteri hivatal épülete eredetileg a Grósz család rezidenciája volt,melyet az 1860-as...
2016-09-12
Arany János kőrisfa, Nagykőrös
 | részletek
Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül,...
»» minden bejegyzés

Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.