Lúzsoki vén fák

Lúzsok község Baranya megyében, a Sellyei kistérségben.
Baranya megye déli részén, az Ormánságban, a Drávától északra, Vajszló délnyugati szomszédjában (kb. 4 km-re) fekvő település.
Lúzsok nevét az oklevelek 1346-ban említették először Lusok néven.

Az Ormánság közepén fekvő piciny település; Lúzsok a 45 ormánsági falucska egyike.
Az Ormánság falvai a Dráva árteréből kiemelkedő dombhátakra, egymáshoz közel, 3-5 km-re épültek. A környék erdőkben, tavacskákban rendkívül gazdag, a tájegység különlegességei voltak a talpasházak, melyeket a környék lakossága a gyakori árvizek miatt épített ilyen különleges megoldással: A ház alapját a földre fektetett gerendák képezték, ezekre építették függőleges faoszlopokkal a ház vázát. Az így épített különleges házakat könnyen tudták árvízveszély esetén arrébbvontatni biztonságosabb helyre. Híres volt egykor az Ormánságra jellemző népviselet a bikla is, mely fehér, térdig érő bő szoknya volt.
A XX. század eleji gazdasági válság után a környéken a súlyos gazdasági kényszer hatására alakult ki az "egykézés" szokása.

A település környéke valamikor híres lótenyésztő hely volt, erre utal neve is Lusok' a régi magyar beszéd szerint, vagyis sok ló.

Természeti értékei

A falu környéki tavak: Nagy-Zászlós, Kis-Zászlós és László tó, melyek közül a Kis-Zászlós tó közelében matuzsálemi korú öreg hárs, fűz és kőris-fa vonzza az ide látogató kirándulókat.

Forrás: Wikipédia

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!Legfrissebb bejegyzések:
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
2016-09-13
Balaton (Heves megye!) idős hársa - a Szerelmesek fája
 | részletek
Balaton a források völgye. A falu legidősebb fája is egy forrás fölött él a település központjában. A polgármesteri hivatal épülete eredetileg a Grósz család rezidenciája volt,melyet az 1860-as...
2016-09-12
Arany János kőrisfa, Nagykőrös
 | részletek
Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül,...
»» minden bejegyzés

Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.