Bátaszék tölgye lett az Év Fája 2015-ben

2015.november 20. - Hat hétig tartó online szavazás után, szoros küzdelemben nyert Bátaszék tölgye az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát melynek érdekes története van. Idén több mint 60 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki 15 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta meg kedvencét szeptember 7. és október 18. között. Az Év Fája címet idén lelkes küzdelem után Bátaszék legöregebb fája, egy molyhos tölgy nyerte, 6424 szavazattal. A Hős Fa címet a körbeépített győri gesztenyefa kapta, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a hédervári Árpád-tölgy nyerte el.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. Az Év Fája, a Hős Fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa kapott ajándékot a díjkiosztón. A fákra összesen 21 532 szavazat érkezett az online szavazás keretében.

A győztes bátaszéki tölgy hosszú élete során a település oltalmazójává vált, és egy érdekes hagyomány is kapcsolódik hozzá: minden év május 25-én borral öntözik törzsét, hogy a következő év bő szőlőtermést hozzon. A Hős Fa címet kiérdemlő körbeépített győri gesztenyefa az ember és természet harmonikus együttélésének jelképe. Lőrincz József Ybl-díjas építész ugyanis úgy tervezte a fa körül álló művelődési házat, hogy a fát ne kelljen kivágni miatta. Az épületet azonban most le akarják bontani, s ez valószínűleg a fa életét is veszélyezteti. Az Ökotárs zsűrije a győriek széleskörű összefogását díjazta mellyel a fa és a művelődési ház megmaradásáért küzdenek.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

A hazai győztes részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig kétszer nyert magyar fa, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

1. Bátaszék legöregebb fája, a település büszkesége, az öreg tölgy - Bátaszék (Tolna) - 6 424 szavazat
2. Balkányi mamutfenyő – másfél évszázad tanúja - - Balkány (Szabolcs-Szatmár-Bereg) - 6 147 szavazat
3. A Mesefa - Ács (Komárom-Esztergom) - 1 675 szavazat
4. A körbeépített győri vadgesztenyefa - Győr (Győr-Moson-Sopron) - 1 358 szavazat
5. Marosi Matuzsálem - Deszk (Csongrád) - 1 357 szavazat
6. A hédervári Árpád-tölgy - Hédervár (Győr-Moson-Sopron) - 870 szavazat
7. Nyergesi Vadkörtefa - Nyergesújfalu (Komárom-Esztergom) - 832 szavazat
8. Komlói öreg tölgy - Komló (Baranya) - 689 szavazat
9. A somogysárdi Ginkgo Biloba - Somogysárd (Somogy) - 492 szavazat
10. Kóspallagi Tűzoltófa - Kóspallag (Pest) - 418 szavazat
11. Az Év Fája egy óvodában - Békés (Békés) - 304 szavazat
12. A kápolnai három hársak - Kápolna (Heves) - 295 szavazat
13. Az óriás makkfa - Böhönye (Somogy) - 259 szavazat
14. Védett keleti platánfa - Tunyogmatolcs (Szabolcs-Szatmár-Bereg) - 258 szavazat
15. Igaz történet egy óriás fehér fűz kegyeleti jelkép szerepéről - Budapest - Újpalota - 154 szavazat

http://evfaja.okotars.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!Legfrissebb bejegyzések:
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
2016-09-13
Balaton (Heves megye!) idős hársa - a Szerelmesek fája
 | részletek
Balaton a források völgye. A falu legidősebb fája is egy forrás fölött él a település központjában. A polgármesteri hivatal épülete eredetileg a Grósz család rezidenciája volt,melyet az 1860-as...
2016-09-12
Arany János kőrisfa, Nagykőrös
 | részletek
Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül,...
»» minden bejegyzés

Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.