Bódhifa


A Bódhifa hatalmas és nagyon öreg szent füge fa volt a Mahabodhi templomnál, Bodh Gayánál (mintegy 100 kilométer Patnától a mai India Bihar államában), amely alatt ülve Buddha eljutott a bódhi, a megvilágosodás állapotába.

A Bódhifa szent füge (Ficus religiosa) volt, más néven Bo, Pipul (Peepal) vagy Ashwattha, amelyet a hinduk, a dzsainisták és a buddhisták szentként tisztelnek. A buddhisták hite szerint Sziddhártha Gautama a Bódhifa alatt ülve (a Tipitaka Aswattha faként említi) meditált, amikor elérkezett a Nirvánába.

Az „Aswattha” szó a szanszkrit 'shwa' gyökből származik, ami azt jelenti: „holnap”. A szó eleji „a” tagadást, hiányt jelent, a 'tha' pedig „az, ami áll vagy megmarad”. Shankaracharya hindu filozófus névértelmezése: „az, ami holnap már nem lesz ugyanaz”, akárcsak az univerzum maga.

A Malabodhi templomnál található fa már nem az eredeti példány, de valószínűleg az egyenes leszármazottja. A fa zarándokhely, egyike a buddhisták négy szent helyének.

Egy másik szentként tisztelt példány, a Sri Maha Bodhi Srí Lankán, ugyancsak az eredeti szent fügefából származott. Kr. e. 288-ban ültették.

Forrás: Wikipédia

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Kapcsolodó cikkek:

Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!Legfrissebb bejegyzések:
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
2016-09-13
Balaton (Heves megye!) idős hársa - a Szerelmesek fája
 | részletek
Balaton a források völgye. A falu legidősebb fája is egy forrás fölött él a település központjában. A polgármesteri hivatal épülete eredetileg a Grósz család rezidenciája volt,melyet az 1860-as...
2016-09-12
Arany János kőrisfa, Nagykőrös
 | részletek
Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül,...
»» minden bejegyzés

Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.