Dr. Barabits Elemér (1921-2003) erdőmérnök, növénynemesítő

Részlet Mesterházy Zsolt: A magyar fenyők kincsestára kézikönyvének előszavából

Miután teljes képem van a világ fenyőügyeiről, ma az internet világában tucatjával látom Elemér bácsi növényeit művelni szerte a világban, és egyre többet. Nem egy holland és belga arborétum külön gyűjti növényeit, és nagyon büszkék rá. Amerikában is egyre több faiskola tart Barabits növényeket. Arra alkalmas időben közzéteszem idevágó adataimat, talán ha kialakul ez a Magyar fenyők kincsestára.
Amerikai gardenweb fórumokon lelkesen számolnak be arról, ha valaki egy Barabits növényhez hozzájutott. Gyakorlatilag mindazon növényei, amelyeket külföldiek kezére adott valaha is, - mégha elírták is a neveket, vagy a saját nevét sem képesek rendesen leírni (Barabit's - azt vélik ez lenne a jó), - a jó növények áttörték a falakat, szerethető növényekként mégiscsak a következő évtizedek sztárjai lesznek a világ kertjeiben és gyűjteményeiben. Nagyon szomorúan teszem, de ma azt látom, hogy amit Elemér bácsi nem adott ki a kezéből külföldieknek, az ma itthon senkinek sem kell. A magyar faiskolák rég lepusztult külföldi növényeket szaporítanak, miközben csak nálam 30 tüneményes Barabits növény van, 30 évesek. Adnék szaporítóanyagot komolyabb faiskoláknak belőle - nem mellesleg ezek államilag minősített növényanyag részei, így elvileg korlátlanul szaporíthatóak teljes garanciával. Bár nem sokkal halála előtt fajtái egy részét visszavonta, én ezt nem veszem készpénznek. Nálam is van "visszavont" növény, és jól muzsikál.

Vagyunk egy páran, akiknek fontos a Barabits-örökség felderítése, és nem állunk rosszul. Sok időnk és fáradságunk van benne, márcsak emiatt sem hagyjuk elveszni. Meg az önbecsülés miatt sem. Ha megengedik, elmondom, hogy Orlóci Lászlóval vetettem fel egy Barabits arborétum ötletét bő 10 éve. Magam írtam le Elemér bácsi összes növényét az 1995-ben kiadott Fenyők kincsestárában. Soha nem felejtem el, hogy amikor megbeszéltük a dolgot, ajánlottam, hogy mint korábban is annyiszor, elmegyek Sopronba, és ott végigbeszéljük a növényeket. Erre azt mondta, édes fiam, most én megyek hozzád, mert ez nekem fontosabb, mint neked. Ha nehezen is, de megértettem őt, és betudtam egy ma ködbevesző erkölcs által diktált kötelességnek.

És Barabits Elemér vonatra ült, eljött hozzám Budapestre, és egy vendéglőben valóban átrágtuk magunkat életművén. Bő 40 oldal lett belőle, amely önálló fejezete lett a Fenyők kincsestárának. Ez a könyv került vagy 40 példányban Hollandiába, ahol azóta sem láttak ehhez foghatót, egy nemesítő életműve életében megjelent. Nagyjából ez volt a történet, de az újabb kiadásban lesz néhány utólagos korrekció, amelyek Barabits Miklós szerzői szerepét erősítik. Korábban ezt nem tudhattuk.

fenyő

Még írnék pár életművet, mert jelölt éppenséggel lenne bőven. Pl. Bob Fincham és Jerry Morris Amerikából, Jiri Holata és Jan Slama Csehországból, Horstmann és Kohout Németországból, akik Barabits életművéhez hasonlóan gazdag gyűjteményt mondhatnak a magukénak. Ők Barabits-kaliberű emberek, hozzá hasonlóan kiváló érzékkel és tudással. Bob kivételével mind bábaseprővadász, ott sokkal jobb a hatékonyság ipari méretekben. Itthon sem panaszkodhatunk, Hódi Tóth József, Lakatos László, Szuma Ernő és Józsa Miklós is életmű kiadást érdemel nemesítői munkássága okán. E könyv miattuk is készült, mintegy a tiszteletükre.

Nevezetesfa.lap.hu | Nemzeti.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!Legfrissebb bejegyzések:
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
2016-09-13
Balaton (Heves megye!) idős hársa - a Szerelmesek fája
 | részletek
Balaton a források völgye. A falu legidősebb fája is egy forrás fölött él a település központjában. A polgármesteri hivatal épülete eredetileg a Grósz család rezidenciája volt,melyet az 1860-as...
2016-09-12
Arany János kőrisfa, Nagykőrös
 | részletek
Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül,...
»» minden bejegyzés

Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.