Emlékfák - Öreg fák

Idős, kiemelkedő vagy furcsa növésű fa, amelyhez mondai, történeti vagy irodalmi hagyomány fűződik. Többnyire neves történeti személyiségek életének egy-egy mozzanatát kötik az emlékfákhoz.

Magyar várak rajzai színes látványtérképen. | Kattintson ide!

Pl. a romhányi tölgyfa alól figyelte Rákóczi Ferenc a kurucok vesztes csatáját, a szekszárdi Balogfájánál fogták el Balogh Ádám kuruc tábornokot, Úrmező (Mármaros m.) határában van egy fa, amely alatt a hagyomány szerint Rákóczi Ferenc utolsó ebédjét költötte el Lengyelországba bujdosása előtt. A nagyenyedi két fűzfa története Jókai elbeszéléséből közismert. Sok a Rákóczi-szabadságharccal kapcsolatos emlékfa, de van emlékfája Széchenyinek, Deáknak, Kossuthnak és Rózsa Sándornak is.

tölgy
Kisgyőr településrészén, a Kékmező mellett áll Mátyás király fája, mely egy matuzsálemi tölgy.

Az emlékfához kapcsolt történeti hagyomány és monda gyakran nem igazolható, még történeti magja sincs, és sokszor jóval az események után született. Maguk az emlékfák is nemegyszer fiatalabbak a hozzájuk fűzött, többnyire műköltészeti eredetűnek látszó eseménynél. Nem bizonyos pl. a bajmóci vén hársnak Csák Mátéhoz, Zsigmond királyhoz és a huszitákhoz fűződő hagyománya. Történeti tény viszont, hogy Bocskai István országos jelentőségű gyűlést tartott, Rákóczi Ferenc leveleket keltezett alatta. A betyárkalandot vagy Mátyás-mondát őrző emlékfa-hagyomány igen gyakran vándortörténet.

Sok írónak, költőnek, művésznek van emlékfája. Pl. Szepsi Csombor Márton bükkfája a sárosi Beszkidekben, a Petőfi-fűz Koltón, a Klapka-fa Komáromban, Arany János tölgyei a Margitszigeten stb.


Irodalom: Hanusz István: Magyar történeti emlékeztetők a fák birodalmából (Kecskemét, 1903); Balogh András: Magyarország nevezetes fái (Bp., 1968).


Forrás: Mek.oszk.hu

Fa.lap.hu | Nevezetesfa.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!Legfrissebb bejegyzések:
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
2016-09-13
Balaton (Heves megye!) idős hársa - a Szerelmesek fája
 | részletek
Balaton a források völgye. A falu legidősebb fája is egy forrás fölött él a település központjában. A polgármesteri hivatal épülete eredetileg a Grósz család rezidenciája volt,melyet az 1860-as...
2016-09-12
Arany János kőrisfa, Nagykőrös
 | részletek
Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül,...
»» minden bejegyzés

Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.