A gyógyító fűzfa (Salix)

Fás szárú, cserje- vagy fatermetű, lombhullató, kétlaki évelő növény.

Az ártéri erdőkben élő sudár termetű füzek magassága a 30 métert is elérheti. Magányosan állva zömökebb fává nő, törzse 1-2 m magasságban már elágazik, nagyjából kerekded koronát fejleszt, ágai lecsüngenek A cserje alakú füzek gyökérzete kezdettől nagyon szerteágazó. A gyökérzet jellegét mindig erősen befolyásolják a talaj tulajdonságai. Kérge eleinte sima zöld vagy vöröseszöld, később – különösen az alsó néhány méteren – mély, hosszanti barázdákkal felrepedezik.

Levelei szórtan helyezkednek el,lándzsa alakúak, csúcsuk kihegyesedő, szélük finoman csipkézett. Levelük fiatalon alul-felül, idősebb korukban csak a fonákjukon selymesen, ezüstösen szőrösek.
Szórt állású rügyei a legtöbbször hosszúkásak, keskenyek, ághoz simulóak, kopaszok, fénylők vagy finoman molyhosak. A legtöbb faj hajtásai hosszúak, vékonyak, hajlékonyak, sárgás- vagy vöröseszöldek, gyakran lecsüngők.

Virágai barkát alkotnak, a porzós füzérek kissé vaskosabbak a termősöknél, színük sárga,lombfakadással egyidőben, március vége felé nyílnak. A füzérek mindig felállók, vagy az ágaktól elállók, soha nem lecsüngők Egyivarú barkavirágai nagyon egyszerűek, a levelekkel egyidejűleg jelennek meg. A virágtakaró hiányzik, a porzós virágokban kevés porzó van, a termős virágokban egyetlen termő. A virágok tövében édes nedvet, nektárt termel. A nőivarú virágok fehérek vagy zöldek, a porzós barkák sárgák, esetleg pirosak.
Magyarországon február-márciusban virágzik, termése május-júniusban érik be. Magról és dugványról is jól szaporodik, kitűnően sarjad. Különösen az első években rendkívül gyorsan nő.

Gyógyászatban használt része:
Salicis cortex. A fiatal hajtások tavasszal lenyúzott kérge a legősibb gyógyszerek egyike. Más részeit (pl. levelét) gyógyászati célra ritkán használják.
A fűzfakéreg lázcsillapító, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatású. Lázzal járó légúti megbetegedésekre, fejfájás és reumás panaszok enyhítésére alkalmazzák
Fő hatóanyaga a szalicil nevű glikozid csak a vérben, illetve a májban alakul át lassan a hatásos szalicilsavvá.
Ezért a drog fő erénye, hogy hatása tartós,és nincsenek mellékhatásai, mint például a belső vérzés a gyomor- bél traktusban, ami előfordul a szintetikusan előállított acetilszalicilsavval.
Hatóanyagai : a drog 4-8% szalicint és összesen kb. 10% fenolglikozidos szalicin-származékot (szalikortin, tremulacin)emellett flavonoidokat és cseranyagokat tartalmaz.

Esetleges panaszok a drogban lévő csersavtól lehetnek. A drog és készítményei azonban nem alkalmasak heves fájdalom gyors csillapítására
A Salix purpurea friss kérgéből előállított homeopatiás szereket emésztési zavarok, és szédülés esetén alkalmazzák
Hatóanyagai : a drog 4-8% szalicint és összesen kb. 10% fenolglikozidos szalicin-származékot (szalikortin, tremulacin)emellett flavonoidokat és cseranyagokat tartalmaz.
A kinin fölfedezése előtt a fűzfakéreg főzete volt a malária legjobb orvossága. A főzet gyulladásgátló, antiszeptikus, lázcsillapító, vérzéscsillapító hatású. szalicin.

Ajánlják:

  • belső vérzések,
  • bélhurut,
  • reuma,
  • ízületi bántalmak,
  • gyomorhurut,
  • lázzal járó megfázás ellen,
  • fagyott testrészek,
  • aranyeres bántalmak,
  • gombás bőrbetegségek kezelésére.

Külsőleg fürdőként és borogatásként is használható izületi és reumatikus fájdalmak enyhítésére.
Az ókori görögök hite szerint a múzsák szent fája volt. Úgy tartották, hogy a múzsák a Helikonon, azaz a Fűzfák hegyén laknak.

A középkorban a fűzfát a boszorkányok, tündérek szent fájának tartották. Az európai kultúrában a szomorúfűz (mint neve is mutatja) a boldogtalan szerelem és a gyász jelképe.

Fa.lap.hu | Népi-gyógymód.lap.hu

Forrás: Gyógyítókert.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!Legfrissebb bejegyzések:
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
2016-09-13
Balaton (Heves megye!) idős hársa - a Szerelmesek fája
 | részletek
Balaton a források völgye. A falu legidősebb fája is egy forrás fölött él a település központjában. A polgármesteri hivatal épülete eredetileg a Grósz család rezidenciája volt,melyet az 1860-as...
2016-09-12
Arany János kőrisfa, Nagykőrös
 | részletek
Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül,...
»» minden bejegyzés

Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.