Mezőgyán – Vátyoni erdő, 100 éves tölgy 4 évszakban

Mezőgyánban, Hunor és Géza barátaim kérésére, ezelőtt másfél évvel elkezdtem fotózni a környék híres öreg fáját a 100 éves tölgyet.
Évszakonként kimentem Gyuláról, a vátyoni erdőbe a tölgyet meglátogatni és – megörökíteni. Én csendben szemléltem – exponáltam, ” Apó ” mesélt – közben susogott nekem.

mezőgyán, tölgy

Lefotózni minden évszakban más-más ruhában – és színes és színtelen környezetben a jóval idősebb fát mint mondják 100 éves, 200 ?
Tavasz – nyár- ősz – tél ezen sorrendben látható a fa 4-4 képen és ebből 1-1 kép, mindig ugyan abból a szögből szemből kb. 20 méter távolságból készült az út mellől, a Korhány (egykori folyó, Körös ág még látszik a meder is) partjától 10 méterre. Kis játék Önöknek: keressék meg és figyeljék meg Önök is a hasonlóságot más évszakok tükrében.

tölgy

Most nem kell várni 3 hónapot a változásra csak egy kattintás a dolog, és az internet és a fotós segítségével látható a természet csodája.
Izgalmas, de időigényes feladatot vállaltam- megérte, érdekes volt látni az átalakulást.( ez inkább a levélre és a környezetre vonatkozik )

A Körösök – közének alföldi erdőjét bejártam, minden évszakban túráztam egy kicsit a legszebb azonban a csendes fehér tél volt !!!- mindig találkoztam őzekkel, láttam a sasmadarakat is.

vátyoni erdő

Ezek mellett egy kisebb állat, a kapitális szarvasbogár is megörökítésre került.
A hatalmas fa mérete, a kora lenyűgöző, de az állapota, láthatóan romlik – öregségének a vége felé jár… azért még hosszú öreg kort jósolnak számára.
Az utolsó felvonásként Mezőgyán és Zsadány településekről hívtunk fiatal szülőket- gyerekekkel álljanak a fa mellé az előtérbe.

Fotós kontrasztként a 2-3 éves gyerekek a matuzsálem mellett- így kerültek megörökítésre.

tölgy

E fotósorozat elkészült , a fát a képeken megörökítettük. Talán Mezőgyán és Hunor barátunk büszkeségére. A képeket – a hírességet érdemes propagálni- ezt talán Szelekovszky Laci, az öreg fák nagy barátja is értékelni fogja Békéscsabán!

“Szépapó”. Nevét valószínűleg magas korának köszönheti, hisz a kocsányos mocsári tölgy kora kb. 250 év, törzskerülete pedig 560 cm. Ez Békés megye, és a Körös-Maros Nemzeti Park gondozásában álló területek egyik legöregebb fája.( Őstölgy)

A Szépapó fa néhány társával egyetemben az egykori Korhány vízfolyás mellett áll, a Vátyoni erdőben.A vátyoni erdők a Korhány kanyargó medrét követve sok védett fajnak adnak otthont. Különleges értéket képviselnek az erdők között, beékelődve található kiterjedt rétek, legelők. Fő botanikai értékük a tíz ezeres tömegben virágzó agárkosbor. Itt él a fogatlan oszlopcsiga (Columella edentula) is. Korábban nagy számban élt a Kis-Sárrét és a Vátyoni erdő ökológiai közösségében vadmacska (Felis silvestris), azonban a populáció sajnos mára majdnem kipusztult.

Fotó, szöveg: Bagyinszki Zoltán
Forrás: (bagyinszki.eu)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!Legfrissebb bejegyzések:
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
2016-09-13
Balaton (Heves megye!) idős hársa - a Szerelmesek fája
 | részletek
Balaton a források völgye. A falu legidősebb fája is egy forrás fölött él a település központjában. A polgármesteri hivatal épülete eredetileg a Grósz család rezidenciája volt,melyet az 1860-as...
2016-09-12
Arany János kőrisfa, Nagykőrös
 | részletek
Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül,...
»» minden bejegyzés

Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.