Az elmúlt századokhoz képest több fa van ma Nagy-Britanniában

Sokkal kiterjedtebbek ma Nagy-Britanniában az erdők, mint több évszázaddal korábban - állítja egy frissen megjelent tanulmány.

erdő

Az ENSZ szerint a szigetországban a fás területek aránya a szárazföld 12 százalékát teszi ki, amelyre történészek szerint utoljára az 1750-es években volt példa. A 18. századot követően ugyanis megtizedelték az erdőállományt, mivel a fák kellettek a hajók építéseihez, valamint a puskapor (faszén) előállításához.

A nagyfokú iparosítás és a háborús erőfeszítés miatt az erdővel borított területek aránya az 1920-as évekre öt százalékra csökkent, ez pedig cselekvésre, a vészjósló tendenciák visszafordítására késztette az erdők helyzetével foglalkozó londoni bizottságot. Többek között adóval próbálták elősegíteni a faállomány növelését - ha valaki például két évig birtokol egy erdőt, akkor mentesül az örökösödési illeték alól.

"Az emberek szeretik, ha saját fájuk lehet; az erdőbe belefeledkezhetnek, s például gombászhatnak" - mondta el az egyik aktivista, Hugh Johnson. Ezt a lehetőség ragadta meg Felix Dennis is, aki Warwickshire mellett ezer hektár fát ültetett, amellyel Anglia legnagyobb összefüggő lombhullató erdőjét szerette volna kialakítani.

A bizottság jelentése szerint az elmúlt 15 évben huszonkét százalékkal nőtt a fás területek aránya, de Nagy-Britannia míg így is messze elmarad az európai átlagtól, Németország területét harminc, Franciaországét pedig huszonnyolc százalékban borítja erdő. A prehistorikus időkben ez az arány még hatvan százalék volt a szigetországban, de az állatok legeltetéséhez szükséges területek miatti fakivágások következtében a 11. században tizenöt százalékra zuhant.

Forrás: Múlt-kor.hu


Fa.lap.hu | Ökológia.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.