Milleniumi tölgyfa, Apátfalva

Apátfalva határmenti település, a Maros folyó tölti be a természetes határvonal szerepét. A Marost kísérő gyönyörű érintetlen környezet a legfontosabb természeti öröksége a településnek. A falu központjában élő két hatalmas tölgy szintén Apátfalva természeti öröksége, bár a századfordulón - a XIX. és a XX. század - telepítéssel nyerték el végleges helyüket.

A Millenium alkalmából a kincstári erdőgondnok 25 tölgyfacsemetét ajándékozott Apátfalvának. A 25 csemetét iskolás gyerekekkel elültették a faluban. A történelem viharait két tölgyfa élte át a 25-ből: a Kossuth és a Hajnal utca sarkán egymás mellett áll a két tölgy, a hajdani iskola egyik épülete előtt.

apátfalva

Az elmúlt évszázadban óriásira nőttek a fák, mialatt szemtanúivá váltak Apátfalva több, mint egy évszázados történelmének.
A Milleniummal a falu épített öröksége is gazdagodott, vasútállomás, a Maroson átívelő közúti híd, vendéglő is épült.
A két fa végigélte az I-és II. világháborúk eseményeit, az előző rendszer településfejlesztési elképzeléseit, tanúja volt a falu fejlődésének, majd az 1980-as évektől tapasztalható hanyatlásnak.

A sok évtized alatt gyerekek generációi váltották egymást, akik ősszel, lelkesen gyűjtötték a két fa termését. A makkokból játék, kézműves alkotás született, megmozgatva a gyerekek fantáziáját. Mivel nem jellegzetes növény Apátfalván, ezért érdekessége, kuriózum jellege állandó.

A település lakói többnyire nincsenek tisztában a fák eredetével, történetével. A helyi kulturális munka ezt a hiányt is pótolni szeretné, hiszen a két fa is jelentősen hozzájárul a felnövekvő apátfalvi generációk identitástudatának és lokálpatriotizmusának erősítéséhez.

Apátfalva Község Önkormányzata 2011-ben, a Szent Anna Napok (Falunapok) alkalmával emléktáblát avatott a Milleniumi tölgyeknél.


Fa elhelyezkedése: Apátfalva, Hajnal és Kossuth utca sarka
Faj: Kocsányos Tölgy
Kora: 119 év (pontos)
Magassága: 23 méter
Törzskerület: 3,69 méter

(evfaja.okotars.hu)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Magyar kastélyok és várak! Nemesi udvarházak és Paloták!Legfrissebb bejegyzések:
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
2016-09-13
Balaton (Heves megye!) idős hársa - a Szerelmesek fája
 | részletek
Balaton a források völgye. A falu legidősebb fája is egy forrás fölött él a település központjában. A polgármesteri hivatal épülete eredetileg a Grósz család rezidenciája volt,melyet az 1860-as...
2016-09-12
Arany János kőrisfa, Nagykőrös
 | részletek
Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül,...
»» minden bejegyzés

Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.