A Nagymező utcai fasor ismét veszélyben

A fővárosi tulajdonban álló FŐKERT Zrt., a Nagymező utcai fasor kezelője, miután 2009. márciusban nem tudta életveszélyre hivatkozva engedély nélkül kivágni a fákat, most fakivágási kérelmet adott be 18 fa kivágására. A fakivágási kérelem elbírálására a 13. kerületet jelölte ki az Államigazgatási hivatal.

A Nagymező utcaiak Egyesülete szerint: a FŐKERT 18 védett fát érintő fakivágási kérelme, szégyenletes szakmai hiba. Ilyen hibát akkor követnek el, ha nem a szakmai és morális értékek mentén történik a döntéshozatal, hanem érdekcsoportok nyomására.

Az Egyesület elhivatottan küzd azért, hogy a budapesti Broadwayn a fasor élettere megmaradjon, ezzel lehetőséget adva arra, hogy a jövő generációk is ültethessenek oda fákat. A fák védelme, az élettér védelme is. Csak így kerülhető el, hogy ne beton és kőrengeteg borítsa el az utcát. Ezek az elvek olyan morális alapokon nyugszanak, melyeket nem tud ledönteni semmilyen adminisztráció, semmilyen rövidtávú üzleti érdek, tűnjenek azok bármilyen erősnek és hatalmasnak.

A fasort először a 6. kerület akarta életveszélyre hivatkozva kivágatni 2007. tavaszán. Az életveszélyre való hivatkozás akkor, egy szakmai alapokat nélkülöző igazságügyi szakértői vélemény birtokában történt. Ezt hamar igazolta a Főpolgármesteri hivatal által szervezett szakértői csoport közös véleménye, mely megállapította 2007. szeptemberben, hogy a fasort gallyazni kell és nincs életveszély.

Ugyancsak életveszélyre hivatkozva próbálkozott a fakivágással, a 2009. májusban azonnali hatállyal leváltott Kocsis László, a FŐKERT volt vezérigazgatója. Ő sem járt sikerrel.

Forrás: Nonprofit.hu

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Kapcsolodó cikkek:

Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.