Bócsa-Bugaci Ősborókás

A nemzeti park egyik legnagyobb kiterjedésű és egyben legváltozatosabb területe. Természeti értékein túlmenően a harmincas években kialakult idegenforgalmával is megalapozta hírnevét.

Egy helyben megtalálhatók itt a Kiskunság természeti kincsei, a homokbuckák, a homoki természetes növénytársulások zsombósok turjánosok, vadvirágos rétek, nádasok, szikes tavak, természetes erdőtípusok és a nevezetes homokpuszta. Kecskemét város egykori pusztáján ma is láthatók a régi pásztorélet hagyományai, a génbankfeladatot betöltő szürke magyar szarvasmarha a racka juh, a mangalica sertés, a magyar pásztorkutyák és az Ahonyi Imre fogathajtó világbajnok vezetése alatt álló ménes.

A Nagyerdő kiemelkedő jelentőségű, szigorúan védett része az Ősborókás. Jellegzetes tartozéka Bugacpusztának a nemrég megnyitott Kerényi József Ybl-díjas építész által tervezett Pásztormúzeum, amely az ország első nemzeti parki múzeumaként igen nagy látogatottságnak örvend a világ minden részéből érkező turisták körében.

Sajátos a bugaci tanyavilág is, amely a jellegzetes tanyai életforma egyik tipikus megtestesítője. A nádfedeles, piros cserepes kis tanyák lakóikkal együtt az "élő skanzen" feladatát is betöltik a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

A területek szervezett látogatását az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda kecskeméti kirendeltségén, szakemberek esetében pedig a Nemzeti Park Igazgatóságán (Kecskemét) keresztül lehet lebonyolítani.

Nagyon gazdag a terület állatvilága, sok a ritka vagy endemikus rovarfaj. Közülük említést érdemel az óriás szitakötő, a négy foltos acsa és az egyetlen áttelelő sáskafajunk, az önbeásó sáska.

Ritka lepkefaj az aranysávos araszoló, jelenleg a világon egyedül az orgoványi mocsarakból ismeretes Metelka-medvelepke. E területről írták le a széki molyt, amelyet azóta Dél-Spanyolországban és Dél-franciaországban is megtaláltak.

A nádasok lakói közül meg kell említeni a bölömbikát, a vörös gémet, a nyári ludat, a homokbuckák ligeterdeinek lakóját, az ugartyúkot, a kék és a vörös vércsét, a kabasólymot. A gerincesek közül jelentősebbek a lápi póc, a réti csík, a homoki gyík, mocsári teknős, patkányfejű pocok.

A tájvédelmi körzetet egyelőre csak szakemberek látogathatják, a nagyközönség számára néhány fontos előfeltétel megléte teszi lehetővé a látogatást (feltárás stb.).

Forrás: Sulinet

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.