Lúzsoki vén fák

Lúzsok község Baranya megyében, a Sellyei kistérségben.
Baranya megye déli részén, az Ormánságban, a Drávától északra, Vajszló délnyugati szomszédjában (kb. 4 km-re) fekvő település.
Lúzsok nevét az oklevelek 1346-ban említették először Lusok néven.

Az Ormánság közepén fekvő piciny település; Lúzsok a 45 ormánsági falucska egyike.
Az Ormánság falvai a Dráva árteréből kiemelkedő dombhátakra, egymáshoz közel, 3-5 km-re épültek. A környék erdőkben, tavacskákban rendkívül gazdag, a tájegység különlegességei voltak a talpasházak, melyeket a környék lakossága a gyakori árvizek miatt épített ilyen különleges megoldással: A ház alapját a földre fektetett gerendák képezték, ezekre építették függőleges faoszlopokkal a ház vázát. Az így épített különleges házakat könnyen tudták árvízveszély esetén arrébbvontatni biztonságosabb helyre. Híres volt egykor az Ormánságra jellemző népviselet a bikla is, mely fehér, térdig érő bő szoknya volt.
A XX. század eleji gazdasági válság után a környéken a súlyos gazdasági kényszer hatására alakult ki az "egykézés" szokása.

A település környéke valamikor híres lótenyésztő hely volt, erre utal neve is Lusok' a régi magyar beszéd szerint, vagyis sok ló.

Természeti értékei

A falu környéki tavak: Nagy-Zászlós, Kis-Zászlós és László tó, melyek közül a Kis-Zászlós tó közelében matuzsálemi korú öreg hárs, fűz és kőris-fa vonzza az ide látogató kirándulókat.

Forrás: Wikipédia

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.