Széchenyi liget

A Széchenyi liget Békéscsaba belvárosi ligete. Nyugatról az Élővíz-csatorna, délről a Kórház utca, keletről a Békéscsabai Előre stadionja, északról az izraelita temető és az új zsinagóga határolja. Területe hozzávetőlegesen kb. 0,5 km2. Különböző fafajták és állatok találhatók itt. Ez a terület különböző rendezvények megrendezésére alkalmas, játszóterek, madáretetők, és emlékművek találhatók itt. Tökéletes hely egy kis sétára, biciklitúrákra, akármilyen kikapcsolódásra.

Története

Az egykori temetkezőhelyet 1850-ben számolták fel, parkosították. Akkoriban „városi mulató erdőcske” néven emlegették, később Sétakertnek, Népkertnek nevezték. 1860 óta viseli Széchenyi liget nevet. 1865-ben Sztraka Ernő tervei alapján parkosították. A pavilonok Ádám Gusztáv elképzelései szerint készültek. A szocializmus idején a május 1.-i ünnepeket is itt tartották, akkoriban nagyon népszerű volt a liget. 2007-ben felújították, sok új kültéri bútort telepítettek, valamint látogatóközpontot alakítottak ki az egykori sörházból.

Érdekességek


A Széchényi ligetben állt az 1879-ben felépült második csabai Élővíz-csatorna híd, amelyet „Vashíd” néven is említették. A liget szépen faragott székelykapus főbejárata Székelyudvarhely város ajándéka volt 1991-ben.

Forrás: Wikipédia

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.