A békéscsabai égigérő, daliás tölgyfa legendája

Békéscsaba történelmi város központjától pár perces sétával juthatunk el az élővíz csatornán túl a természetvédelmi területté nyilvánított Széchenyi ligetbe, ahol már a park játszóteréhez közeledve messziről megpillanthatjuk ezt a hatalmas, terebélyes, matuzsálem korú tölgyfát a ligeti sétányok mentén haladva. Óriási termetével és közel 240 éves korával maga mögé utasítja a parkban élő összes többi fát. A tölgy 26 méter magas, törzsének kerülete majdnem 6 méter és hosszú élete alatt túlélt járványokat, árvizeket, háborúkat. A liget játszóterébe sok gyermek, szülő látogat el és ez a szépkorú, óriás tölgy a közelből figyeli és óvja az odalátogatókat. Egykoron a tölgy élőhelye, környezete a végtelen csend birodalma volt, az evangélikus ó-temető részét képezte. Az első temetkezések idején ültethették 1776 körül.

békéscsaba
Galéria >>

1831-ben a csabai nagy kolerajárvány idején az elhunytakat közös sírokba temették. Az akkori fa mellett lévő temető csendjét hosszú évtizedeken át- madárdal és a kakukk hangján kívül szinte nem zavarta meg semmi. Diákcsapatok jöttek, hogy a fa körük vívják harci játékukat. Majd nem is olyan sokára felfedezték, hogy a terepen és a tölgyfa lombja alatt kiválóan lehet harci viaskodást végezni és gyakorolni. Ezt követően már gyakran mulattak a Bach-korszak ifjai a csabai ó-temetőben. A kolera-katasztrófát követő esztendőkben az utódok azon kezdtek el gondolkodni, hogy a temetőből és annak környékéből „közmulató” kertet hoznak létre. A sírkertből „mulató” erdőcske lett, így a csemetefákkal beültetett kertet Sétakertnek vagy Népkertnek nevezték, csak később kapta meg a Széchenyi liget elnevezést. Hamarosan az öreg tölgy élőhelye is gyökeresen megváltozott, már nem magányos tölgyként állt a temetőben, hiszen sok csemetefa vette körül az akkor már majdnem 100 éves fát. 1865-ben a ligetet elkezdték parkosítani, kertészlakást és üvegházakat építettek.

A tölgyfa történetében az egész világot meghódító, magyar festőművész Munkácsy Mihály is szerepet kapott. A legenda szerint Mihály 8 éves gyermekkorában Békéscsabára került anyai nagybátyjához, Reök István ügyvédhez 1852 májusában szülei halála után. Többi árván maradt testvérét is a Reök család tagjai nevelték, így Gizella Békéscsabán Reök Saroltához és Steiner Jakabhoz került. Mihály a nagybátyjánál eltöltött idő alatt sokszor meglátogatta húgát, gyakran találkoztak, beszélgettek és visszaemlékeztek szüleikre, testvéreikre a liget tölgyfája alatt. Sokszor jártak ide, mert a csend és a békesség kis szigetévé tette ezt a helyet számukra a fa. A testvérek gyorsan megszerették a tölgyfát és hamar szívükbe zárták, hiszen az együtt töltött időre emlékeztette őket, mikor még a család nem szakadt szét.

A fa életében nagy szerepet játszott az 1888-as árvízi veszedelem, aminek következtében az egész liget területét elöntötte a Fehér-Körös vize, nem kímélve az akkor még 100 éves tölgyfánk életét. A parkot és az itt lévő élővilág környezetét ezt követően helyreállították. A tölgy is megmenekült.

2007-ben gyermekjátszótérrel bővült a kocsányos tölgyfa élőhelye és újból életre kelt. Kellemes, üdítő színfoltja lett a Széchenyi ligetnek és a békéscsabai embereknek s többé már nem a gyász hírnöke volt.

Nekem, azaz a benevezőjének is személyes történetem van a fával. Legjobb barátommal fedeztük fel ezt a mesés tölgyet és annak értékeit. Gyakran járok ide, nézem a korosodó, hatalmas tölgyfát s békesség járja át a lelkemet, mert tudom, hogy a tőlem távol élő barátom mellettem van és ilyenkor úgy érzem, mintha újból együtt állnánk a fa terebélyes lombja alatt pont úgy, mint mikor először pillantottuk meg ezt a csodát. A helyi emberek szerint a barátság, az összetartozás és a testvériség szimbóluma ez az öreg, égigérő, daliás tölgyfa, ami kiállta az idő próbáját. Soha nem szabad elfelejteni, hogy a fák is élnek, lelkük van és csak rajtunk keresztül képesek mesélni életük történetéről és ha nem vigyázunk rájuk kellőképpen, többé már lehet, hogy nem tudnak beszélni hozzánk.

Fa elhelyezkedése:
5600 Békéscsaba Kórház utca, Széchenyi liget játszótere
Faj:
Kocsányos tölgyfa
Kora:
240 év
Magassága:
26 méter
Törzskerület:
5,8 méter

Szarka Nikoletta
(evfaja.okotars.hu)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.