Bódhifa


A Bódhifa hatalmas és nagyon öreg szent füge fa volt a Mahabodhi templomnál, Bodh Gayánál (mintegy 100 kilométer Patnától a mai India Bihar államában), amely alatt ülve Buddha eljutott a bódhi, a megvilágosodás állapotába.

A Bódhifa szent füge (Ficus religiosa) volt, más néven Bo, Pipul (Peepal) vagy Ashwattha, amelyet a hinduk, a dzsainisták és a buddhisták szentként tisztelnek. A buddhisták hite szerint Sziddhártha Gautama a Bódhifa alatt ülve (a Tipitaka Aswattha faként említi) meditált, amikor elérkezett a Nirvánába.

Az „Aswattha” szó a szanszkrit 'shwa' gyökből származik, ami azt jelenti: „holnap”. A szó eleji „a” tagadást, hiányt jelent, a 'tha' pedig „az, ami áll vagy megmarad”. Shankaracharya hindu filozófus névértelmezése: „az, ami holnap már nem lesz ugyanaz”, akárcsak az univerzum maga.

A Malabodhi templomnál található fa már nem az eredeti példány, de valószínűleg az egyenes leszármazottja. A fa zarándokhely, egyike a buddhisták négy szent helyének.

Egy másik szentként tisztelt példány, a Sri Maha Bodhi Srí Lankán, ugyancsak az eredeti szent fügefából származott. Kr. e. 288-ban ültették.

Forrás: Wikipédia

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Kapcsolodó cikkek:

Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.