Emlékfák - Öreg fák

Idős, kiemelkedő vagy furcsa növésű fa, amelyhez mondai, történeti vagy irodalmi hagyomány fűződik. Többnyire neves történeti személyiségek életének egy-egy mozzanatát kötik az emlékfákhoz.

Magyar várak rajzai színes látványtérképen. | Kattintson ide!

Pl. a romhányi tölgyfa alól figyelte Rákóczi Ferenc a kurucok vesztes csatáját, a szekszárdi Balogfájánál fogták el Balogh Ádám kuruc tábornokot, Úrmező (Mármaros m.) határában van egy fa, amely alatt a hagyomány szerint Rákóczi Ferenc utolsó ebédjét költötte el Lengyelországba bujdosása előtt. A nagyenyedi két fűzfa története Jókai elbeszéléséből közismert. Sok a Rákóczi-szabadságharccal kapcsolatos emlékfa, de van emlékfája Széchenyinek, Deáknak, Kossuthnak és Rózsa Sándornak is.

tölgy
Kisgyőr településrészén, a Kékmező mellett áll Mátyás király fája, mely egy matuzsálemi tölgy.

Az emlékfához kapcsolt történeti hagyomány és monda gyakran nem igazolható, még történeti magja sincs, és sokszor jóval az események után született. Maguk az emlékfák is nemegyszer fiatalabbak a hozzájuk fűzött, többnyire műköltészeti eredetűnek látszó eseménynél. Nem bizonyos pl. a bajmóci vén hársnak Csák Mátéhoz, Zsigmond királyhoz és a huszitákhoz fűződő hagyománya. Történeti tény viszont, hogy Bocskai István országos jelentőségű gyűlést tartott, Rákóczi Ferenc leveleket keltezett alatta. A betyárkalandot vagy Mátyás-mondát őrző emlékfa-hagyomány igen gyakran vándortörténet.

Sok írónak, költőnek, művésznek van emlékfája. Pl. Szepsi Csombor Márton bükkfája a sárosi Beszkidekben, a Petőfi-fűz Koltón, a Klapka-fa Komáromban, Arany János tölgyei a Margitszigeten stb.


Irodalom: Hanusz István: Magyar történeti emlékeztetők a fák birodalmából (Kecskemét, 1903); Balogh András: Magyarország nevezetes fái (Bp., 1968).


Forrás: Mek.oszk.hu

Fa.lap.hu | Nevezetesfa.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.