Erkel fa áll a Gyula várfürdőben

A kollektív emlékezet alapján keletkezett hagyomány legalábbis ezt tartja a mezei juharról. A négy méter kerületű fa már évek óta nem él, az elhalt törzsmaradványokat élő borostyán tartja össze.

gyula, erkel fa

A Gyulai Vár­fürdőben emberemlékezet óta ott áll a fa matuzsálemet megjelölve egy tábla. Felirata szerint: ,,Erkel Ferenc Gyula város nagy szülötte e fa lombjai alatt alkotta Bánk bán dalművét az 1861. évben. Magasan szárnyalva fenségesen zengi Tiborcnak fájdalmát a nagy magyar zseni.”

A különleges faszobrot kovácsoltvas kerítés övezi, mely egykor Kallós Ede Erkel-szobra körül állt. A kovácsoltvas kerítés már egy másik mezei juharra is vigyáz, mely ott nőtt ki, terebélyesedett lombossá az elhalt mellett.

erkel fa
(wikipedia)

A legújabb hagyomány szerint ez csakis Erkel fájának az utóda lehet. A fa-emlékhelyet a fürdőben folyton virágzó begóniákkal övezik.

(gyulaanno.hu)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.