A gyógyító fűzfa (Salix)

Fás szárú, cserje- vagy fatermetű, lombhullató, kétlaki évelő növény.

Az ártéri erdőkben élő sudár termetű füzek magassága a 30 métert is elérheti. Magányosan állva zömökebb fává nő, törzse 1-2 m magasságban már elágazik, nagyjából kerekded koronát fejleszt, ágai lecsüngenek A cserje alakú füzek gyökérzete kezdettől nagyon szerteágazó. A gyökérzet jellegét mindig erősen befolyásolják a talaj tulajdonságai. Kérge eleinte sima zöld vagy vöröseszöld, később – különösen az alsó néhány méteren – mély, hosszanti barázdákkal felrepedezik.

Levelei szórtan helyezkednek el,lándzsa alakúak, csúcsuk kihegyesedő, szélük finoman csipkézett. Levelük fiatalon alul-felül, idősebb korukban csak a fonákjukon selymesen, ezüstösen szőrösek.
Szórt állású rügyei a legtöbbször hosszúkásak, keskenyek, ághoz simulóak, kopaszok, fénylők vagy finoman molyhosak. A legtöbb faj hajtásai hosszúak, vékonyak, hajlékonyak, sárgás- vagy vöröseszöldek, gyakran lecsüngők.

Virágai barkát alkotnak, a porzós füzérek kissé vaskosabbak a termősöknél, színük sárga,lombfakadással egyidőben, március vége felé nyílnak. A füzérek mindig felállók, vagy az ágaktól elállók, soha nem lecsüngők Egyivarú barkavirágai nagyon egyszerűek, a levelekkel egyidejűleg jelennek meg. A virágtakaró hiányzik, a porzós virágokban kevés porzó van, a termős virágokban egyetlen termő. A virágok tövében édes nedvet, nektárt termel. A nőivarú virágok fehérek vagy zöldek, a porzós barkák sárgák, esetleg pirosak.
Magyarországon február-márciusban virágzik, termése május-júniusban érik be. Magról és dugványról is jól szaporodik, kitűnően sarjad. Különösen az első években rendkívül gyorsan nő.

Gyógyászatban használt része:
Salicis cortex. A fiatal hajtások tavasszal lenyúzott kérge a legősibb gyógyszerek egyike. Más részeit (pl. levelét) gyógyászati célra ritkán használják.
A fűzfakéreg lázcsillapító, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatású. Lázzal járó légúti megbetegedésekre, fejfájás és reumás panaszok enyhítésére alkalmazzák
Fő hatóanyaga a szalicil nevű glikozid csak a vérben, illetve a májban alakul át lassan a hatásos szalicilsavvá.
Ezért a drog fő erénye, hogy hatása tartós,és nincsenek mellékhatásai, mint például a belső vérzés a gyomor- bél traktusban, ami előfordul a szintetikusan előállított acetilszalicilsavval.
Hatóanyagai : a drog 4-8% szalicint és összesen kb. 10% fenolglikozidos szalicin-származékot (szalikortin, tremulacin)emellett flavonoidokat és cseranyagokat tartalmaz.

Esetleges panaszok a drogban lévő csersavtól lehetnek. A drog és készítményei azonban nem alkalmasak heves fájdalom gyors csillapítására
A Salix purpurea friss kérgéből előállított homeopatiás szereket emésztési zavarok, és szédülés esetén alkalmazzák
Hatóanyagai : a drog 4-8% szalicint és összesen kb. 10% fenolglikozidos szalicin-származékot (szalikortin, tremulacin)emellett flavonoidokat és cseranyagokat tartalmaz.
A kinin fölfedezése előtt a fűzfakéreg főzete volt a malária legjobb orvossága. A főzet gyulladásgátló, antiszeptikus, lázcsillapító, vérzéscsillapító hatású. szalicin.

Ajánlják:

  • belső vérzések,
  • bélhurut,
  • reuma,
  • ízületi bántalmak,
  • gyomorhurut,
  • lázzal járó megfázás ellen,
  • fagyott testrészek,
  • aranyeres bántalmak,
  • gombás bőrbetegségek kezelésére.

Külsőleg fürdőként és borogatásként is használható izületi és reumatikus fájdalmak enyhítésére.
Az ókori görögök hite szerint a múzsák szent fája volt. Úgy tartották, hogy a múzsák a Helikonon, azaz a Fűzfák hegyén laknak.

A középkorban a fűzfát a boszorkányok, tündérek szent fájának tartották. Az európai kultúrában a szomorúfűz (mint neve is mutatja) a boldogtalan szerelem és a gyász jelképe.

Fa.lap.hu | Népi-gyógymód.lap.hu

Forrás: Gyógyítókert.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.