Hercegszántó-Karapancsa

Ez a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa élőhelyeit magában foglaló terület karapancsai része. A gemencivel együtt itt él Magyarország legnagyobb rétisasállománya.

karapancsa
Képgaléria >>

Ősszel a Duna árterein, hullámterein tartózkodnak a fokozottan védett nagy és kis kócsagok több százas csapatai, a háborítatlan ártéri erdők mélyén zavartalanul pihennek meg a gémfélék. Az emlősök közül kiemelkedő jelentőségű a fokozottan védett vidra.

Nebojszki László - Az alsó-Duna-völgyi vízivilág
A Duna -Dráva Nemzeti Park (DDNP) Béda - Karapancsa tájegysége a Drávaköz, Trianon után határainkon belül maradt északi vége. Határ menti fekvése (elzártsága) miatt a tájon egyedülálló vízivilág maradt fenn. Párját ritkító értékeit a holtágak-morotvák, az évszázados szlavón tölgyekkel tarkított ártéri erdők, a technikatörténeti jelentőségű szivattyútelep és a Habsburg főhercegi család vadászkastélya adják. Hazánkról -t alán még ma is jellemző a vidékre - Ottó freisingi püspök 1147-ben a következőket írta: "belsejében nagy kiterjedésű síkság, melyet jeles folyók és vizek öntöznek. Erdőkben felette gazdag, erdei tele vannak a vadaknak mindenféle fajtájával, és felületének szépsége éppen olyan bájos, mint amilyen dús földjének termékenysége..."

Egresi János
(kastélyok-utazás.hu)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.