Keleti platán az egri termálfürdő területén

Az egri termálfürdő területén több fafaj található, amelyek nagyon jól érzik magukat a speciális mikroklíma miatt, gyorsan fejlődnek és nagy méreteket érnek el. Ilyen nevezetes növény a mocsárciprusfélék családjába tartozó virginiai mocsárciprus két szép példánya. A növény az Egyesült Államok délnyugati részén őshonos. A család másik ilyen nevezetes képviselője a mammutfenyő, azaz szikvója, Észak Amerika nyugati részén őshonos, egyedei a Föld legimpozánsabb fái.

platán eger
Galéria >>

Az Év fája pályázatra a Termálfürdő területén élő keleti platánfát jelöljük. A fa az Eger patak közelsége és az altalaj kedvező vízellátottsága miatt nagyon jól érzi magát élőhelyén.

Az egri szájhagyomány szerint az egri vár 1552. évi török ostrománál, Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír az akkor még kis fácska árnyékából irányította a török sereget. A legenda sajnos nem igaz, a valóság ezzel szemben az, amit levéltári anyagok bizonyítanak, hogy Eszterházy Károly (1725-1799) egri püspök idején telepítettek platánfákat Egerben. Ez a példány is valószínűleg akkor került elültetésre, de ma is évről évre szépen fejlődik. Érdekesség, hogy a Termálfürdő területén a keleti platán mellett egy nyugati platán is található, a két platánfaj egymás mellé ültetése Magyarországon is ritkaság.

Nagy figyelemmel kísérjük állapotukat, a fakezelési munkánkhoz a fák mérete miatt a tűzoltóság segítségét vesszük igénybe. Rendszeresen végzünk növényvédelmi munkákat, mert jelentős kártevőjükké vált az elmúlt években a platán csipkéspoloska, de védekezni kell a platán gombabetegségei: az apiognomóniás megbetegedés valamint a platán lisztharmat ellen is.

A platánfát 1978-ban Heves megye Tanácsa Végrehajtó Bizottsága védetté nyilvánította. A védettség fenntartásáról Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése 2007-ben döntött.

(évfája,ökotárs)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.