Megszépült a martonvásári kastély parkja

Befejeződött a martonvásári Brunszvik-kastély körüli park és a hozzá tartozó 5,7 hektáros tó felújítása: a rekonstrukció 51,5 millió forintba került - derült ki az európai uniós projekt záró rendezvényén.

martonvásár
Légifotók >>

Bedő Zoltán, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának igazgatója elmondta, hogy a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán nyerték el a forrást, amelynek segítségével két alprojektből álló fejlesztést hajtottak végre az évente 20 ezer látogatót fogadó angolparkban. Szerinte jelképes, hogy "európai uniós pénzből újult meg egy olyan hely, amely fennállása óta az európaiság szellemiségét képviselte".

A felújítás során a kastélypark tavának és mellékvizeinek medrét kitisztították, a műtárgyakat és zsilipeket helyreállították. Minderre azért volt szükség, mert az eliszaposodás miatt főként nyáron nem volt biztosított a tó vízpótlása, ezért vízminősége ilyenkor leromlott, és az alacsony oxigéntartalom következtében káros algásodás lépett fel.

Amint azt ifj. Lévai Ferenc, a tó rekonstrukcióját elvégző Aranyponty Zrt. műszaki vezetője kiemelte: 3500 köbméter iszapot távolítottak el a medrekből, továbbá megerősítették a partfalakat és szervizutat építettek a könnyebb karbantartásért.

A kastélypark felújítását, állagának javítását a Garden Kft. végezte. Lukács Zoltán ügyvezető igazgató közölte, hogy összesen 250 díszfát metszettek meg, gallyaztak le, illetve az idős fák között növekedett "gyomfákat" eltávolították.

A számos ritka fafaj mellett száz erdei növényfajnak és gazdag madárfaunának is otthont adó parkot az 1770-es években alakították ki, majd az 1880-as években a birtok gazdájának, a Brunszvik grófi családnak a megbízásából Christian Heinrich Nebbien (1778-1841) német kerttervező tervei alapján korszerűsítették.

Különlegessége a tó szigete, ahol nyaranta Beethoven-koncerteket tartanak annak emlékére, hogy a legenda szerint a grófi családnál vendégeskedő zeneóriás is szívesen időzött ott.

Forrás: http://epulettar.hu/(kertörökség .hu)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.