Mezőgyán – Vátyoni erdő, 100 éves tölgy 4 évszakban

Mezőgyánban, Hunor és Géza barátaim kérésére, ezelőtt másfél évvel elkezdtem fotózni a környék híres öreg fáját a 100 éves tölgyet.
Évszakonként kimentem Gyuláról, a vátyoni erdőbe a tölgyet meglátogatni és – megörökíteni. Én csendben szemléltem – exponáltam, ” Apó ” mesélt – közben susogott nekem.

mezőgyán, tölgy

Lefotózni minden évszakban más-más ruhában – és színes és színtelen környezetben a jóval idősebb fát mint mondják 100 éves, 200 ?
Tavasz – nyár- ősz – tél ezen sorrendben látható a fa 4-4 képen és ebből 1-1 kép, mindig ugyan abból a szögből szemből kb. 20 méter távolságból készült az út mellől, a Korhány (egykori folyó, Körös ág még látszik a meder is) partjától 10 méterre. Kis játék Önöknek: keressék meg és figyeljék meg Önök is a hasonlóságot más évszakok tükrében.

tölgy

Most nem kell várni 3 hónapot a változásra csak egy kattintás a dolog, és az internet és a fotós segítségével látható a természet csodája.
Izgalmas, de időigényes feladatot vállaltam- megérte, érdekes volt látni az átalakulást.( ez inkább a levélre és a környezetre vonatkozik )

A Körösök – közének alföldi erdőjét bejártam, minden évszakban túráztam egy kicsit a legszebb azonban a csendes fehér tél volt !!!- mindig találkoztam őzekkel, láttam a sasmadarakat is.

vátyoni erdő

Ezek mellett egy kisebb állat, a kapitális szarvasbogár is megörökítésre került.
A hatalmas fa mérete, a kora lenyűgöző, de az állapota, láthatóan romlik – öregségének a vége felé jár… azért még hosszú öreg kort jósolnak számára.
Az utolsó felvonásként Mezőgyán és Zsadány településekről hívtunk fiatal szülőket- gyerekekkel álljanak a fa mellé az előtérbe.

Fotós kontrasztként a 2-3 éves gyerekek a matuzsálem mellett- így kerültek megörökítésre.

tölgy

E fotósorozat elkészült , a fát a képeken megörökítettük. Talán Mezőgyán és Hunor barátunk büszkeségére. A képeket – a hírességet érdemes propagálni- ezt talán Szelekovszky Laci, az öreg fák nagy barátja is értékelni fogja Békéscsabán!

“Szépapó”. Nevét valószínűleg magas korának köszönheti, hisz a kocsányos mocsári tölgy kora kb. 250 év, törzskerülete pedig 560 cm. Ez Békés megye, és a Körös-Maros Nemzeti Park gondozásában álló területek egyik legöregebb fája.( Őstölgy)

A Szépapó fa néhány társával egyetemben az egykori Korhány vízfolyás mellett áll, a Vátyoni erdőben.A vátyoni erdők a Korhány kanyargó medrét követve sok védett fajnak adnak otthont. Különleges értéket képviselnek az erdők között, beékelődve található kiterjedt rétek, legelők. Fő botanikai értékük a tíz ezeres tömegben virágzó agárkosbor. Itt él a fogatlan oszlopcsiga (Columella edentula) is. Korábban nagy számban élt a Kis-Sárrét és a Vátyoni erdő ökológiai közösségében vadmacska (Felis silvestris), azonban a populáció sajnos mára majdnem kipusztult.

Fotó, szöveg: Bagyinszki Zoltán
Forrás: (bagyinszki.eu)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.