Mosonyi Szabolcs - Pannon sivatag c. filmjével díjat nyert a természetfilm-fesztiválon

Magyar természetfilm, Mosonyi Szabolcs Pannon sivatag című alkotása nyerte a Szlovák Munkaadók Szövetségének díját a pozsonyi Ekotopfilm fesztiválon.
Az 1975 óta megrendezett nemzetközi seregszemle, elsősorban a természetfilmes szakmának kínál  megmérettetési lehetőséget, és a világ legrégebbi ilyen jellegű fesztiválja. Külön kategóriákban indulnak a tudományos ismeretterjesztő filmek, oktatófilmek, dokumentumfilmek, illetve publicisztikai, tényfeltáró alkotások is. Idén mintegy négyszáz nevezés érkezett a fesztiválra, az előzsűrizést követően 24 országból 87 film került a versenyprogramba, köztük három magyar alkotás. A fődíjat egy tigris-szőrmékkel  üzletelő bűnszövetkezet praktikáit leleplező német film nyerte.

Mosonyi Szabolcs sorrendben tizedik természetfilmje a mindenki számára érzékelhető klímaváltozással foglalkozik. „Közép-Európa erdei nagy kihívás előtt állnak. A változó klíma ma még beláthatatlan irányba módosíthatja az élővilág fejlődését. A jelek azonban egyértelműek. Egyre gyakoribbá váló aszályok és árvizek, viharok és tüzek okoznak hatalmas károkat.  Miközben patakok száradnak ki, tavak tűnnek el és erdők égnek le, új állatfajok szorítják ki az őshonosokat. A jövő térképein Magyarország helyén egy sivatag fog elterülni?”- teszi fel a kérdést a rendező a film elején. A mozgalmas, látványos és tudományos szempontból is figyelemre méltó alkotást a nemzetközi zsűri egyhangúlag ítélte méltónak a díjra.

Szerző: J. Okker
Forrás: SárgaCsík

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.