Parádsasvári Ősjuhar

A község határát több mint négyezer katasztrális hold kiterjedésű erdő borítja, főleg cseres tölgyesek. Több botanikai érdekességet tartanak itt számon a természetkedvelők. így Parádsasvártól fél kilométerre, a 24-es fóút mellett álló „mátrai ősjuhart".

A parádfürdői kastély parkjában magasodik a Mátra legidősebb és legvastagabb tölgyfája , II. Rákóczi Ferenc nevét viseli (1997-ben kiszáradt).

Fényespuszta mellett csertölgyes és feketefenyő-liget, a hegyoldalban, Rudolf-tanya közelében nálunk nem honos fenyőfélékből álló gyűjtemény található.

A Károlyi család ültette a Parád-Recsk közti utat szegélyező, egy kilométer hosszú gesztenyesort, hasonlóképpen az Ilona-völgyi és a Sasvári út menti fasort. A Károlyiak keze nyomát őrzi a parádfürdői kastélypark és a fürdői park, valamint a parádsasvári kastélypark is.
A parképítést és a fasorok telepítését minden bizonnyal Jámbor Vilmos (1825- 1901) kertépítő végezte.

A Párád határában álló Várhegy már a Mátrai Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területe, ahogy Parádsasvár is része a tájvédelmi körzetnek.

Forrás: Sulinet

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.