Arany János kőrisfa, Nagykőrös

Arany János kőrisfa (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica)

A nagykőrösiek életében a természeti értékek között kitüntetett helye van településünk névadó fájának, a kőrisnek. Nem véletlenül, hiszen több ezer év óta őshonos itt ez a fafajta. Kulturális értékeink között szintén kitüntetett helyet foglal el nemzeti költőóriásunk, Arany János, aki 9 évig élt városunkban, itt írta gyönyörű balladáit és sok más nagyszerű művét. Természetes, hogy különös becsben áll a városlakók előtt a róla elnevezett magyar kőris.

arany jános, kőrisfa, nagykőrös

A fa élőhelye ideális, hiszen vízben gazdag területen, kulturkörnyezetben emeli sudár fejét az ég felé. Háttérben az Arany János Múzeum és az előtte álló Nagy tanári kar szoborcsoport (Varga Imre alkotása) megfelelő miliőt biztosít számára. Ezt erősíti még a közeli, Toldi Miklósról elnevezett középiskola, melynek diákjai és a múzeumba látogató vendégek gyakran megcsodálják a kőrisligetet és benne a számunkra oly kedves fát.

2000 tavaszán kapták nevüket azok a jelfák, amelyek szépségükkel őrzik azon jeles személyiségeknek az emlékét, akik fizikailag már nem, de alkotásaik, szellemiségük révén közöttünk vannak. A legkiemelkedőbb Arany János, a tanár és költőóriás, a város büszkesége.

Azért szeretnénk pályázatunkkal erősíteni a fa népszerűsítését, mert 2017-ben Arany János születésének bicentenáriumát ünnepli az egész ország, sőt, a nagyvilágban élő magyarok és nem magyarok, Arany János költészetének csodálói. A természet barátai örömmel csatlakoznak az ünnephez. Kedves kötelességünknek érezzük mindazon értékek további őrzését, amelyet mi is elődeinktől kaptunk. Ugyanakkor gyarapítani is szeretnénk azzal, hogy az Arany János nevét viselő fa közelében tanártársai is kapnak majd egy-egy kőrist.
Azért is fontos ennek a fának a megismertetése, óvása, mert a kőrisfa a magyarság számára különösen értékes. A történelem során sokszor kisegítette az embereket. Ismerték a hazát kereső elődeink, akiknek íj készítéséhez szolgált alapanyagul a kőris fiatal, rugalmas és hajlítható ága. A II. világháborúban légcsavarokat készítettek a fa törzséből a repülőgépekhez. Ma a jó borosgazda borát reklámozza kőrisfa hordóban.

Nagykőrös tele van történelmi értékekkel, amit szeretnénk továbbadni nemcsak szűkebb pátriánkban, hanem egész Magyarországon és határainkon túl is.
Ez a jelfa városunk dísze. Az a különlegessége, hogy ágai lefelé hajlanak, mintha őriznének egy régi-régi történetet valakiről. A Kertészeti Magazin című folyóirat egyszer azt írta erről, hogy az egész park legméltóbb fája. Bár nem a legöregebb fa a városban, de gyönyörű, és számunkra a múlt és jelen hírnöke, Arany János emlékének méltó hordozója.

http://evfaja.okotars.hu/dontosfak


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.