Az elmúlt századokhoz képest több fa van ma Nagy-Britanniában

Sokkal kiterjedtebbek ma Nagy-Britanniában az erdők, mint több évszázaddal korábban - állítja egy frissen megjelent tanulmány.

erdő

Az ENSZ szerint a szigetországban a fás területek aránya a szárazföld 12 százalékát teszi ki, amelyre történészek szerint utoljára az 1750-es években volt példa. A 18. századot követően ugyanis megtizedelték az erdőállományt, mivel a fák kellettek a hajók építéseihez, valamint a puskapor (faszén) előállításához.

A nagyfokú iparosítás és a háborús erőfeszítés miatt az erdővel borított területek aránya az 1920-as évekre öt százalékra csökkent, ez pedig cselekvésre, a vészjósló tendenciák visszafordítására késztette az erdők helyzetével foglalkozó londoni bizottságot. Többek között adóval próbálták elősegíteni a faállomány növelését - ha valaki például két évig birtokol egy erdőt, akkor mentesül az örökösödési illeték alól.

"Az emberek szeretik, ha saját fájuk lehet; az erdőbe belefeledkezhetnek, s például gombászhatnak" - mondta el az egyik aktivista, Hugh Johnson. Ezt a lehetőség ragadta meg Felix Dennis is, aki Warwickshire mellett ezer hektár fát ültetett, amellyel Anglia legnagyobb összefüggő lombhullató erdőjét szerette volna kialakítani.

A bizottság jelentése szerint az elmúlt 15 évben huszonkét százalékkal nőtt a fás területek aránya, de Nagy-Britannia míg így is messze elmarad az európai átlagtól, Németország területét harminc, Franciaországét pedig huszonnyolc százalékban borítja erdő. A prehistorikus időkben ez az arány még hatvan százalék volt a szigetországban, de az állatok legeltetéséhez szükséges területek miatti fakivágások következtében a 11. században tizenöt százalékra zuhant.

Forrás: Múlt-kor.hu


Fa.lap.hu | Ökológia.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.