Milleniumi tölgyfa, Apátfalva

Apátfalva határmenti település, a Maros folyó tölti be a természetes határvonal szerepét. A Marost kísérő gyönyörű érintetlen környezet a legfontosabb természeti öröksége a településnek. A falu központjában élő két hatalmas tölgy szintén Apátfalva természeti öröksége, bár a századfordulón - a XIX. és a XX. század - telepítéssel nyerték el végleges helyüket.

A Millenium alkalmából a kincstári erdőgondnok 25 tölgyfacsemetét ajándékozott Apátfalvának. A 25 csemetét iskolás gyerekekkel elültették a faluban. A történelem viharait két tölgyfa élte át a 25-ből: a Kossuth és a Hajnal utca sarkán egymás mellett áll a két tölgy, a hajdani iskola egyik épülete előtt.

apátfalva

Az elmúlt évszázadban óriásira nőttek a fák, mialatt szemtanúivá váltak Apátfalva több, mint egy évszázados történelmének.
A Milleniummal a falu épített öröksége is gazdagodott, vasútállomás, a Maroson átívelő közúti híd, vendéglő is épült.
A két fa végigélte az I-és II. világháborúk eseményeit, az előző rendszer településfejlesztési elképzeléseit, tanúja volt a falu fejlődésének, majd az 1980-as évektől tapasztalható hanyatlásnak.

A sok évtized alatt gyerekek generációi váltották egymást, akik ősszel, lelkesen gyűjtötték a két fa termését. A makkokból játék, kézműves alkotás született, megmozgatva a gyerekek fantáziáját. Mivel nem jellegzetes növény Apátfalván, ezért érdekessége, kuriózum jellege állandó.

A település lakói többnyire nincsenek tisztában a fák eredetével, történetével. A helyi kulturális munka ezt a hiányt is pótolni szeretné, hiszen a két fa is jelentősen hozzájárul a felnövekvő apátfalvi generációk identitástudatának és lokálpatriotizmusának erősítéséhez.

Apátfalva Község Önkormányzata 2011-ben, a Szent Anna Napok (Falunapok) alkalmával emléktáblát avatott a Milleniumi tölgyeknél.


Fa elhelyezkedése: Apátfalva, Hajnal és Kossuth utca sarka
Faj: Kocsányos Tölgy
Kora: 119 év (pontos)
Magassága: 23 méter
Törzskerület: 3,69 méter

(evfaja.okotars.hu)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
2016-10-07
Oláh Anna: Bolyai Farkas pónyik almafája
 | részletek
Johann bácsi a Bolyai-kertről azt mesélte, hogy: „Sok gyümölcsfa díszelgett benne, főleg pónyik alma. […] Egy szász tanító innen szedett ojtógallyakat, s minden kertben beojtotta a...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.