Dózsa-liget Zalaegerszegen

A Dózsa liget a Zrínyi, a Hunyadi és a Kosztolányi utcák közt elterülő egy részében városképileg védett zöldterület Zalaegerszeg belvárosában, közvetlenül a Zala Megyei Kórház mellett. A nyugati határát jelentő Zrínyi utca egyik oldalán 120 éves, 110-120 centiméter törzsátmérőjű fákból álló platánsor, a másik oldalán számos lombosfa fajt felvonultató park törzsterülete található. A parkot Schilham József kaposvári kertész tervezte. Többek között zöld juhar, kislevelű hárs, nyír, keskenylevelű kőris,vadgesztenye, szivarfa, vörös tölgy nő a parkban. Az örökzöldek közül látható lucfenyő, feketefenyő, simafenyő, vörösfenyő, közönséges jegenyefenyő, kaukázusi jegenyefenyő, tuják és hamisciprus. A park számos cserjének is otthon nyújt, található itt például hóbogyó, madárbirsfajok, gyöngyvessző, borbolyák, jezsámen, somfélék és örökzöld fagyalsövény is.

A parkot helyi védettség óvja, amelyet a következő indoklással kapta: „A védelem célja a park területének, növény- és állatvilágának védelme, kiváltképp az itt található idős, hatalmas fák védelme, melyek a vegetációs időszakban jelentős esztétikai értéket képviselnek.”

A terület önkormányzati tulajdonban van, kezelője Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

2008. május 16-án felavatták Wass Albert erdélyi magyar író bronzszobrát, amelyet Bálint Károly marosvásárhelyi szobrászművész ajándékozott a városnak. Az alkotás a Dózsa liget legmagasabb pontján, az utca tengelyétől 30-35 méterre került elhelyezésre. A szobor elé 3 méter átmérőjű körben alacsony rózsákat és évelő virágokat ültettek.

Forrás: Wikipédia

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére
Nógrád megye várai könyv 2017 tavaszán jelenik meg
Legfrissebb bejegyzések:
2017-12-13
Mikebudai kocsányos tölgy
 | részletek
Közel 300 éves kocsányos tölgy. Helye: Mikebuda, hrsz: 0100/30; a törzs kerülete 5,5 m. ...
2017-09-27
A budafoki Ősök Fája
 | részletek
Budafok a bor és a pezsgő városa, a főváros egyik legkevésbé ismert városrésze, amely ennek ellenére sok érdekességet rejt. Mészkőbe vájt pincerendszert, barlanglakásokat, a hazai bor- és...
2017-09-27
Nevezetes fák, idős fák látványtérképen
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió több tematikus látványtérképet készített az elmúlt évek során. 2018 nyarára tervezzük, ahogy az eddig műemlékes, nevezetes épületeket és személyeket bemutató színes,...
»» minden bejegyzés

Látványos, turisztikailag hasznos várostérképek a Civertan Grafikai Stúdiótól.

logó tervezés

Sikeres weboldalak, szép honlapok, olcsón
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.